Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Beleidsblad Circulaire bouwgrondstoffen in de GWW

Net als in het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’ wordt er vanuit Rijkswaterstaat gestuurd op circulariteit in de GWW sector. In 2030 wil Rijkswaterstaat 50% van de primaire grondstoffen vervangen door secundaire grondstoffen en volledig circulair gaan werken. Door Rijkswaterstaat worden verschillende belangrijke bouwgrondstoffen gebruikt. Bouwgrondstoffen zijn primaire of secundaire grondstoffen die worden toegepast als bouwstof bij de aanleg van (kunst)werken in de grond-, weg- en waterbouw, maar ook in utiliteits- en/of woningbouw.

Om aan de doelstelling van grondstoffen in 2030 te voldoen, is het van belang dat bouwgrondstoffen die vrijkomen bij sloop of renovatie van infrastructuur van Rijkswaterstaat volledig en hoogwaardig inzetbaar blijven. Rijkswaterstaat wil zoveel mogelijke circulaire bouwgrondstoffen toepassen; een materiaal dat volledig gerecycled kan worden waarbij de specifieke eigenschappen van het materiaal ook worden gerecycled. Bouwgrondstoffen die niet of niet volledig geschikt zijn om opnieuw in te zetten dienen zoveel mogelijk vermeden te worden in een nieuw te realiseren toepassing.

Voor de bouwgrondstoffen asfalt, beton, menggranulaat en gerecyclede kunststoffen is in 2016 een rapport uit gebracht: externe linkOnderzoek naar de risico’s bij het toepassen van niet circulaire materialen. In 2018 is er een rapport verschenen: externe linkCirculair sturen op hoogwaardig hergebruik, waarin meer inzicht wordt gegeven in het gebruik van de 34 belangrijke bouwgrondstoffen die door RWS zijn of worden toegepast. Hierin wordt per bouwgrondstof beschreven hoe goed ze te recyclen zijn, of ze als circulair worden aangemerkt, wat de recyclingmogelijkheden en recyclingtechnieken zijn en de risico’s die hierbij een rol spelen. Voor het circulair maken van bouwprojecten wordt aanbevolen kennis te nemen van de vernoemde rapporten en om kennis te nemen van de onderstaande informatiebronnen.

Informatiebronnen