Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Electroreclamatie, praktijkvoorbeelden

Bij de toepassing van electroreclamatie is een verwijderingsrendement van 25 tot 94% mogelijk gebleken. In de praktijk zal het rendement afhangen van eerdergenoemde factoren en de kosten die er mee gemoeid zijn. Deze kosten zijn van vele parameters afhankelijk. De lading van de deeltjes, het vochtgehalte, de adsorptiecapaciteit en het maximale spanningsverschil tussen de beide elektroden bepalen de saneringsduur en daarmee de (energie)kosten.

Tijdens een proefproject met verontreinigingen van Pb en Cu is in een periode van 2 weken een verwijderingspercentage van respectievelijk 70 en 80% bereikt.

Er zijn al meerdere saneringsprojecten (12 projecten met zware metalen) uitgevoerd en afgerond. In één van de projecten werd in drie maanden tijd de gemiddelde arseen-concentratie in de grond verlaagd van 115 mg/kg (maximum 400 - 500 mg/kg) tot 10 mg/kg (maximum 30 mg/kg). Een deel van de grond bleek moeilijk reinigbaar (gemiddeld 200 mg/kg na 50 dagen) door de aanwezigheid van metalen voorwerpen en is afgegraven.

Bij een ex situ experiment van electroreclamatie van met cadmium verontreinigde grond werd na een aanvankelijke afname van de concentratie een toename gemeten. Dit werd veroorzaakt doordat concreties van cadmiumsulfide onder invloed van het elektrische veld in oplossing gingen. Bij een vervolgexperiment werd na 8 maanden saneren een gemiddelde concentratie van < 50 mg/kg gehaald met een maximum van 40 mg/kg.