Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Electroreclamatie, uitgangspunten voor het ontwerp, vooronderzoek

Met behulp van laboratoriumonderzoek kan worden aangegeven of electroreclamatie een geschikte saneringstechniek is voor een specifieke locatie. HAK Milieutechniek BV heeft voor dit onderzoek twee proeven ter beschikking. Naast deze twee proeven wordt altijd een bufferproef uitgevoerd om de kationuitwisselingscapaciteit van de bodem te bepalen.

Voor een standaardproef is 10 tot 15 kilo homogeen aangeleverd bodemmateriaal benodigd. In de standaardproef wordt het bodemmateriaal in één grote opstelling behandeld. De duur van de proef is circa 6 weken, waarbij gekeken wordt naar het verloop van de concentratie aan verontreinigingen aan anode- en kathodezijde, het midden en neerslag in de elektroderuimtes.

Voor een turboproef is 2 tot 4 kilogram homogeen bodemmateriaal nodig. De duur van deze proef is circa 4 weken. Hierbij wordt een groter aantal monsters genomen dan bij de standaardproef.

Het laboratoriumonderzoek levert gegevens over de elektrokinetische beweeglijkheid, de gebruikte spanningsval en de toegevoerde energie. Aan de hand van deze gegevens worden conclusies getrokken over de toepasbaarheid van electroreclamatie, waarbij met name de afname van verontreinigingen in relatie tot de benodigde hoeveelheid energie van belang is.