Reactieve schermen, projectreferenties
1. Den Haag (1) ORC
De funnel and gate-toepassing met een verontreiniging van een voormalig benzinestation (minerale olie en BTEX). In dit concept wordt de funnel gecombineerd met een ORC-gevulde cassette die in de gate geplaatst wordt.
2. Den Haag (2) beluchten
De funnel and gate-toepassing met een verontreiniging van een voormalig benzinestation (minerale olie en BTEX). In dit concept wordt de funnel gecombineerd met een ondergrondse bioreactor, waarin een beluchtingsunit is aangebracht.
3. Intermitterend airsparging system (IAS) schermen Italië
Op een locatie in Italië met nafta-aromatenverontreiniging wordt met behulp van een hekwerk van persluchtinjectiefilters aan de randen van een bedrijfsterrein de verontreiniging afgebroken. De doelstelling van het bioscherm is om de verontreiniging binnen terreingrenzen te houden.
4. Pentium zone VOCl Diepe pluim
Een reductieve dechlorering van VOCl door infiltratie van elektronendonoren, toegepast op locaties waar de natuurlijke afbraak reeds optreedt, maar een extra stimulans nodig heeft. Een van de locaties die wordt genoemd, is een diep watervoerend pakket op 20-30 meter diep in het Botlek-gebied.
5. Biologisch hekwerk trench/grind
Aan de rand van een olieraffinaderij wordt in de ophooglaag een biologisch scherm aangelegd, waarbij een trench van grind wordt aangebracht (2 * 35 cm), waarbij een horizontale persluchtinjectie voor zuurstofvoorziening zorgt. Ter plekke van het bioscherm is geen puur product aanwezig, maar is de bodem/grondwater wel verontreinigd met minerale olie.
6. Biologisch hekwerk SNR/C, zone
Aan de rand van een olieraffinaderij wordt in de ophooglaag een biologisch scherm aangelegd, waarbij twee manieren van zuurstofvoorziening worden getoetst: (1) horizontale persluchtinjectie en (2) hekwerk van verticaal geplaatste persluchtinjectiefilters. Bij deze variant wordt dus geen bodemmateriaal verwijderd. Ter plekke van het bioscherm is geen puur product aanwezig, maar is de bodem/het grondwater wel verontreinigd met minerale olie (SV 501).
7. Brabant reactieve variant
De VOCl verontreiniging is aanwezig in een watervoerend pakket tot op circa 15 meter diepte. Het bioscherm dat hiervoor wordt toegepast is een infiltratie van elektrondonoren voor stimulering van de anaërobe reductieve dechlorering van de VOCl’s.
8. Bioschermen Wageningen en Eindhoven
In het kader van SKB PT 4111 worden aan de hand van twee cases de effectiviteit van bioschermen voor verontreinigingen met chloorkoolwaterstoffen gedemonstreerd. Daarbij wordt de ervaring van TNO opgedaan bij het scherm te Eindhoven gecombineerd met een uitgebreidere pakket aan metingen en analyses door Biosoil in een bioscherm in Wageningen.
9. IJzerscherm Amersfoort
Bij het ijzerscherm in Amersfoor wordt gebruik gemaakt van het Funnel en gate principe (SKB SV224). Vanwege ruimtegebrek en problemen met aanwezige kabels en leidingen is besloten de gates los te koppelen van de funnel en verder stroomafwaarts te plaatsen. Onder een parkeerplaats is een geschikte locatie gevonden voor de gates, die tevens voldoende groot is om de hoeveelheid ijzer in reactoren onder de grondwaterspiegel aan te brengen. Het verontreinigde water wordt ingevangen tussen de damwanden en wordt afgevoerd via de onttrekkingsputten die daar zijn geplaatst. Vanaf de putten wordt het te zuiveren grondwater via een leidingstelsel afgevoerd naar de zuivering. Deze zuivering bestaat uit een aantal bakken, dat gevuld is met nulwaardig ijzer waarmee de gechloreerde koolwaterstoffen worden omgezet.
10. Katwijk, ijzerscherm
Ter plaatse van ee VOCL verontreiniging is een ijzerscherm aangelegd (SKB PT4121). De demonstratie in Katwijk betreft een ijzerscherm, dat in de bodem is aangebracht en volledig is gevuld met een mix van reactief ijzergranulaat en zand. Het ijzerscherm in Katwijk is in juli 2006 aangelegd om een volkstuinencomplex te beschermen tegen de instroom van VOCl via het grondwater. Circa 100 m stroomopwaarts van het volkstuinencomplex bevond zich in het verleden een vatenspoelerij aan de Wassenaarseweg. Het ijzerscherm is met een kettinggraver aangelegd over een lengte van 180 m en tot een diepte van 5,5 m.