Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Ontgraven met kerende constructie, Vuistregels toepassingsgebied grond- en waterkerende constructies

Bij gebruik van grondkerende constructies kunnen de volgende nadelen verbonden aan open ontgravingen nabij bebouwing worden ondervangen. Bij een voldoende sterke en stijve kerende constructie worden de grondvervormingen beperkt waardoor het draagvermogen van nabij gelegen funderingen op staal niet zal afnemen en er ook geen squeezen zal optreden. Eveneens kan met een dergelijke kerende constructie worden voorkomen dat ontgravingen leiden tot een afname van de verticale korrelspanning in de grond aan de kerende zijde. Afname van de verticale korrelspanning kan leiden tot afname van het draagvermogen van nabij gelegen paalfunderingen.

Stalen damwanden
In de meeste Nederlandse bodemomstandigheden kunnen stalen damwanden worden toegepast. Een uitzondering daarop zijn bodems met grof grind, stenen of obstakels, zoals funderingsresten.
In het algemeen wordt de maximale damwandlengte (circa 25 m) bepaald door de beschikbare stellingen.

Diepwanden
Door de lage produktiesnelheid en de vereiste hoge organisatiegraad zijn de kosten van diepwanden relatief hoog, waardoor de methode alleen toepasbaar is bij grotere werken.
De maximale diepwandlengte wordt bepaald door het bereik van het materieel en bedraagt circa 50 m.
Diepwanden vormen een alternatief voor damwanden en worden toegepast indien een trillingsvrije en geluidsarme uitvoering is gewenst.
In de meeste Nederlandse bodemomstandigheden kunnen diepwanden worden toegepast. Een uitzondering vormen bodems bestaande uit grof materiaal, zoals grind, waarbij de bentonietsuspensie kan wegvloeien door indringing in de poriën.

Berlinerwanden
In de meeste Nederlandse bodemomstandigheden kunnen Berlinerwanden worden toegepast mits geen horizontale toestroming van grondwater is te verwachten of de grondwaterstand aan beide zijden tot onder de putbodem wordt verlaagd.
Grove obstakels in de grond kunnen een belemmering vormen voor het inbrengen van de I-profielen.

Bekisting
Toepassing van bekistingen als kerende constructie bij ontgraven is zinvol als geluids- en heitrillingen moeten worden voorkomen, de werkruimte beperkt is of de ontgravingsbreedte beperkt moet blijven in verband met gevaar voor opbarsten.
Bekistingen kunnen in de meeste Nederlandse bodemomstandigheden worden toegepast mits er geen horizontale toestroming van grondwater is.
De ontgravingsdiepte is beperkt tot circa 6 m. Obstakels vormen belemmeringen bij het ontgraven en bij het aanbrengen van de bekisting.

Boorpalenwanden
Verbuisde boorpalen en schroefboorpalen zijn ook toepasbaar bij een beperkte werkhoogte; de avegaar en de buizen kunnen uit segmenten worden opgebouwd.
De boorpalen worden vaak als funderingselement toegepast, door palenwanden te vormen kunnen grondkerende wanden worden verkregen. De waterkerende functie is bij schroefboorpalen en buisschroefpalen meestal niet optimaal.

Grondwaterkerende schermen
Grondwaterkerende schermen zijn ontwikkeld als alternatief van de duurdere geheide stalen damwandschermen en worden toegepast in goed waterdoorlatend materiaal.