Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Verwerken van grond, kosten

De bedrijven in Nederland die procesmatige grondreinigingsinstallaties in bedrijf hebben, zijn particuliere bedrijven met hun eigen oogmerken als winst en continuïteit. De commerciële prijs is sterk afhankelijk van de bedrijfsoogmerken. In de laatste jaren zijn het aanbod van grondreinigingscapaciteit en de vraag niet in evenwicht. De grondreinigingscapaciteit overtreft het aanbod van grond. De grondreinigingsbedrijven hebben (om de prijs per ton verwerkte grond te verlagen) de capaciteit van hun installaties sterk vergroot. Tevens zijn nieuwe installaties gebouwd. Deze capaciteitsvergroting versterkt de onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod, wat de commerciële prijs voor grondreiniging weer doet dalen. Sinds 1999 stagneert de gestage groei van de grondreinigingsmarkt en is ook aan de trend van dalende prijzen een einde gekomen.

De kostprijs van grondreinigen is als volgt opgebouwd:

  1. financiële lasten waaronder begrepen afschrijving en rente;
  2. onderhoud;
  3. personeel;
  4. energie;
  5. hulpstoffen;
  6. afzet residu;
  7. analyses;
  8. opslag en logistiek.

Bij de behandeling van het onderwerp kosten zal in de volgende hoofdstukken (D2 t/m D5) bovenstaande structuur worden gehanteerd.

Van de bovengenoemde posten zijn de waarden per ton invoermateriaal in verschillende mate afhankelijk van de doorzet. Dit verschilt voor de verschillende technieken en wordt verder besproken in de hoofdstukken van iedere techniek.

Voor alle technieken geldt dat de vaste kosten, dat zijn de kosten die niet afhankelijk zijn van het aantal verwerkte tonnen, een groot deel uitmaken van de totale kosten. Dit betekent dat de kostprijs voor de verwerking een grote afhankelijkheid vertoont met de capaciteit en de jaarlijkse doorzet van een installatie.

Voor alle duidelijkheid wordt vermeld dat alle bedragen die in hoofdstuk D worden genoemd exclusief BTW zijn.