Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Grondwaterzuivering, luchtstrippen, uitvoeringsvormen

Waterzuivering middels luchtstrippen bij bodemsanering gebeurt in de praktijk in twee uitvoeringsvormen:

  • kolommen of striptorens
  • plaatbeluchters

Striptorens zijn feitelijk het meest toegepast. Het strippen gebeurt door het te zuiveren grondwater aan de bovenzijde de striptoren binnen te laten, terwijl de striplucht via de onderzijde de striptoren wordt ingevoerd (tegenstrooms).

Naast kolomstrippers wordt in een aantal gevallen ook gebruikgemaakt van plaatbeluchters. Bij een plaatbeluchter wordt door middel van onderdruk lucht aangezogen door een geperforeerde plaat, zie onderstaande figuur. Daar het water voortdurend in aanraking is met schone lucht vindt een snelle overdracht plaats van verontreinigingen uit het water naar lucht. De lucht/water-verhouding is echter groter dan bij kolomstrippers waardoor de afgaszuivering minder efficiënt kan plaatsvinden. Een voordeel van de plaatstripper is dat deze eenvoudig gereinigd kan worden door schoonspuiten met een hogedrukspuit. Een nadeel is dat de gaatjes waar de lucht doorheen geperst wordt snel kunnen dichtslibben hetgeen de zuivering negatief beïnvloed.
Indien er echter water gezuiverd moet worden dat weinig risico kent op neerslagen bij beluchting en indien de beschikbare ruimte beperkt is, is een plaatbeluchter een uitstekend alternatief voor een striptoren. Een plaatbeluchter is tevens minder vorstgevoelig dan een striptoren.

Een schematische weergave van een gepakte kolom is weergegeven in onderstaande figuur.

De vulling van een gepakte kolom zorgt voor een groot contactoppervlak tussen lucht en water en kan afhankelijk van het fabrikaat, geordend gestapeld of los gestort zijn (zie onderstaande figuren). De pakking kan vervaardigd zijn uit kunststof, roestvast staal of keramisch materiaal. Bekende uitvoeringsvormen van de contactlichamen zijn Raschig-ringen, Pall-ringen en Tellerettes.

Vaste pakking

Los gestorte pakking (geordend)