Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Grondwaterzuivering, coagulatie/flocculatie, milieubelasting

Emissies naar water

Door toevoeging van coagulatie- en flocculatiehulpstoffen zal het zoutgehalte van het effluent toenemen. Door voorbezinking kan de hoeveelheid benodigde hulpstoffen verminderd worden.

Emissies naar lucht

Wanneer vluchtige verontreinigingen in het grondwater voorkomen zullen deze deels uit het grondwater worden verdampt door het intensieve roeren. Door het proces uit te voeren in een geventileerde, afgesloten ruimte zijn emissies naar de omgeving te beheersen.

Afvalstoffen

Een onvermijdelijk gevolg van het toepassen van coagulatie/flocculatie techniek is het overbrengen van verontreinigingen in de vloeistof fase naar de vaste fase (slib). Het gevormde slib bestaat naast water voor het grootste gedeelte uit ijzerverbindingen. Afhankelijk van de aard van het influent zal dit slib als chemisch afval moeten worden gestort.

Energieverbruik

Er is energie nodig voor mengers en (doseer)pompen, gemiddeld bedraagt is het energieverbruik circa 6 kWh/m3 behandeld grondwater.

Geluid

Het door pompen en roerwerken veroorzaakte geluid kan door adequate isolatie tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht worden.