Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Isolatie, bovenafdichting met kunststoffolie, toepassingsgebied algemeen, bestendigheid tegen weersomstandigheden

Weersomstandigheden
Uit de projectevaluaties blijkt dat de temperatuurgevoeligheid van folies een belangrijk aandachtspunt is bij het leggen van de folie. Zo blijkt dat het niet wenselijk is om folies te leggen bij helder en warm weer. Als gevolg van de (zonne)warmte zet de folie uit. Na afdekken maar ook ’s nachts koelt de folie af tot grondtemperatuur, waardoor krimp optreedt. Het gevolg hiervan is het ontstaan van trekspanningen in de folie, wat tot het ontstaan van scheuren kan leiden. Het lassen van folies levert problemen op bij lage temperaturen (< 0°C). Het leggen van folies is niet mogelijk bij grote windsnelheden.

Uit een project is geconstateerd dat, indien de folie op een zand-bentonietlaag wordt aangebracht, bij regen de folie aan de zand-bentonietlaag gaat kleven.

Verleggen en lassen
De wijze van verleggen wordt aangegeven in een legplan. Dunne folies, met een dikte van 0,5 tot 1,0 mm, zijn lastig te verleggen vanwege de scheurgevoeligheid, blijkt uit de projectevaluaties. Goed verwerkbaar zijn folies met een dikte van 1,5 à 2,0 mm.

De lasnaden zijn een kwetsbaar punt van een bovenafdichting met kunststoffolie. De meeste naden worden machinaal gelast. Detailconstructies worden met extrusielassen uitgevoerd. Hoe homogener het materiaal, hoe gemakkelijker te lassen. HDPE (lange rechte ketens) en VLDPE/LLDPE (ketens met veel vertakkingen waardoor de PE flexibeler wordt) zijn homogeen en leveren vrijwel nooit lasproblemen op (breed lasvenster). HDPE dat met een co-polymeer wordt geflexibiliseerd (zoals HDPE-flex) en PE’s met verstevigingen (laminaten, meerlaagse folies) zijn kritischer ten aanzien van het lassen, omdat het materiaal niet homogeen is.

Problematisch is het maken van verbindingen met andere materialen, zoals:

  • PE-folie met PVC-buis;
  • PE-folie met beton;
  • PE-folie met metaal.

De combinatie van HDPE met HDPE-flex, VLDPE en LLDPE levert meestal geen problemen op.

Ook complex zijn hoekverbindingen en doorvoeringen (vooral buis/ plaat-verbindingen onder een schuine hoek). Dit type detailconstructies moeten bij voorkeur prefab worden uitgevoerd.

Uit de uitgevoerde projectevaluaties blijkt dat een complex ontwerp van een leeflaagconstructie gevolgen kan hebben voor de uitvoering, zoals:

  • het niet direct kunnen afwerken van alle hoekoplossingen waardoor de folie soms lang opengeslagen heeft gelegen;
  • veel laswerk.