Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Isolatie, in situ immobilisatie, trends en ontwikkelingen

Ontwikkelingsstadium en gerealiseerde toepassingen

In situ opmengen met bindmiddelen
In de funderingstechniek zijn op deze wijze (grondmechanische) stabilisaties tot een diepte van 30 à 40 meter toegepast. Er is ook melding gemaakt van een vergelijkbare techniek waarmee in situ sedimenten in enkele Japanse havens zijn verhard (zie literatuurverwijzing 6). De effectiviteit van deze methode om verontreinigende stoffen vast te leggen is niet getest.

Gerealiseerde toepassingen
Toegepast in demonstratieproject in de Verenigde Staten (zie literatuurverwijzing 3). Enkele projecten zijn opgenomen in het US EPA Superfund programma (zie literatuurverwijzing 16 en 17). In ons land heeft geen toepassing plaatsgevonden.

In situ vitrificatie
Deze techniek bevindt zich in het ontwikkelingsstadium.

Gerealiseerde toepassingen

  • De techniek is als demonstratieproject toegepast in Michigan, USA in het kader van een NATO/CCMS Pilot Study (zie literatuurverwijzing 10);
  • Er zijn twee proeflocaties behandeld in Hanford, Washington, USA (zie literatuurverwijzing 9) (voor meer informatie zoek ook op Technieken en uitvoeringsvormen in situ immobilistaie, in situ vitrificatie, proefproject in USA).

Trends in in situ immoblisatie
De procesmatige verwerking door immobilisatie van industriële afvalstoffen en verontreinigde baggerspecie is een markt die sterk in beweging is. Dit is met name het geval omdat deze afvalstoffen hiermee als bouwstof een nuttige toepassing kunnen krijgen.

Naar verwachting zal het in situ immobiliseren van verontreinigende stoffen in de bodem zich langs de hierboven geschetste lijn verder ontwikkelen. De ontwikkelingen zullen waarschijnlijk wel achter blijven lopen bij die van het procesmatig immobiliseren.

Voor meer informatie zoek ook op externe link.