Baggeren en transporteren, principe van de techniek, draadkraan met diverse grijpers
De draadkraan is een discontinue werkend graafwerktuig. De ontgraving wordt gerealiseerd door het volknijpen van de grijper met de te ontgraven grond. De kraan kan vanaf de oever werken of drijvend worden ingezet. Evenals bij de hydraulische kraan zijn de volgende situaties denkbaar:
- kraan werkt vanaf de oever;
- kraan werkt vanaf een ponton met een draadankersysteem;
- kraan werkt vanaf werkponton met spudankersysteem;
- kraan werkt vanaf ponton voorzien van hefspuds.
De nauwkeurigheid van ontgraving wordt bevorderd indien de kraan vanaf een vast platform werkt. Dit wil zeggen vanaf de oever of vanaf een vast spudponton. Draadkranen hebben een groter waterdieptebereik dan hydraulische kranen met een vaste arm. Omdat bij een spudponton de waterdiepte eveneens beperkt wordt tot de lengte van de spuds, zal bij grotere diepten gebruik worden gemaakt van een ankerponton. In dat geval zal men voldoende ruimte moeten hebben rondom het ponton voor het ankersysteem op draden. Bij gebruik van een ankerponton zal door invloed van golven en de beweging van de kraan het ponton eveneens bewegen. Door de lange giek van de kraan worden deze bewegingen nog eens versterkt naar de top van de kraan met als gevolg dat ontgravingsnauwkeurigheid van de grijper in negatieve zin wordt beïnvloed. In de praktijk betekent dit dat pontons niet te klein moeten worden gekozen.
Vanwege de flexibiliteit van het positioneren van de grijper worden draadkranen op een ponton toegepast in veelal moeilijk bereikbare locaties. Het betreft meestal geringe hoeveelheden grond. De draadkraan werkend vanaf een ankerspudponton is één van de meest geëigende werktuigen. Daarom wordt van deze combinatie het toepassingsgebied en de vuistregels gegeven.
Met de draadkraan kunnen de meeste grondsoorten worden ontgraven met uitzondering van harde klei en vastgepakt zand. Tevens is de grijper geschikt voor het baggeren van grof vuil, draden, stenen e.d. met dien verstande dat het dan niet altijd mogelijk zal zijn om de bak te sluiten zodat niet voldaan kan worden aan eisen met betrekking tot mors en vertroebeling. Een voorbeeld van een draadkraan op een ankerspudponton is gegeven in onderstaande figuur.
Bij het uitvoeren van baggerwerken wordt van de volgende grijpers gebruik gemaakt:
- de gesloten grijper;
- de milieudraadgrijper.
Voor het verkrijgen van een goede grijpervulling en het systematisch volgen van een vast ontgravingspatroon wordt gebruik gemaakt van een baggermonitor en een digitaal terreinmodel (DTM). Door het aanhouden van een overlap tussen de opvolgende ‘happen’ wordt een nauwkeurig ontgravingsprofiel verkregen. Bij het werken vanaf een ponton wordt het ontgraven materiaal veelal in langszij gelegen bakken gestort