Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Nazorg en beheer bodemsanering, begrippenlijst

Initiatiefnemer
Indiener saneringsplan die bestuursrechtelijk verantwoordelijk is voor de uitvoering van de sanering en de nazorg c.q. het beheer.

Nazorg IBC-saneringen
Het optimaal controleren, beheren en onderhouden en zo nodig vervangen van de aangebrachte isolatie- en controlemaatregelen, teneinde de kwaliteit van de sanering en daarmee de bereikte milieuhygiënische situatie (duurzame reductie van risico’s) ook op de langere termijn te kunnen garanderen.

Nazorgplan
Plan waarin de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de nazorg is verwoord.

Nazorgprogramma
Een overzicht van activiteiten op basis van het nazorgplan, die in het kader van de nazorg moeten worden uitgevoerd.

Beheer in situ maatregelen (BIM)
Het op adequate wijze monitoren, evalueren, (bij)sturen en optimaliseren van de aangebrachte saneringssystemen, zodanig dat een regelmatige afstemming plaatsvindt tussen het gerealiseerde en voorspelde saneringsverloop, en de optimale condities worden verkregen voor het realiseren van de gewenste reductie van risico’s tijdens de beheerfase en het op termijn bereiken van de vooraf vastgestelde saneringsdoelstelling.

Beheerplan
Plan waarin de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het beheer in situ bodemsanering is verwoord.

Activiteitenoverzicht
Chronologisch overzicht van de in het kader van nazorg of BIM uit te voeren activiteiten en een specificatie van deze activiteiten.

Inregelfase
Fase waarin de aangebrachte isolatie- of beheermaatregelen worden ingeregeld.

Evaluatierapport
Rapport waarin de resultaten van de uitvoeringsfase en inregelfase en de uitgangssituatie voor nazorg of de in situ sanering worden beschreven. Het begrip saneringsverslag wordt ook wel gehanteerd in plaats van evaluatierapport.