Nazorg IBC-saneringen, nazorgprogramma, beheerscyclus stap 1, controle en monitoring, onderhoud en herstel
Controle en monitoring is een stap uit de nazorgbeheercyclus. Het onderhouden en herstellen van het IBC-systeem vormen hier een onderdeel van.
Doel en inhoud onderhoud en herstel
Afhankelijk van de aard van de technische voorzieningen is (preventief) onderhoud en herstel van deze voorzieningen noodzakelijk, zodat het IBC-systeem goed kan blijven functioneren.
Onder preventief herstel worden kleinere vervangingen van onderdelen verstaan, zoals een klep in een debietmeter nog voor het moment van disfunctioneren. Indien een ‘ingrijpend’ herstel moet plaatsvinden, is eerder sprake van vervanging. Voor aanvullende informatie over vervanging klik hier.
De rollen
De initiatiefnemer is in principe verantwoordelijk voor het uitvoeren van het onderhoud en herstel. In de praktijk besteedt deze het uitvoeren hiervan vaak uit aan een andere partij.
Het bevoegd gezag kan op basis van de beschikking op het saneringsplan de handhaving invullen.
De werkwijze
In een activiteitenoverzicht wordt aangegeven hoe het onderhoud van de fysieke isolatiemaatregelen en het controle- en sturingssysteem dient te worden uitgevoerd.
Het werkveld
Het onderhoud vindt periodiek plaats. De frequentie van onderhoud is niet alleen afhankelijk van de toegepaste voorzieningen, maar ook van de lokale omstandigheden. Als het grondwater bijvoorbeeld erg kalk- of ijzerrijk is, zal zich sneller een afzetting en verstopping van drainages of pompen voordoen dan in andere gevallen. Zeker indien blijkt dat bepaalde fysieke elementen frequenter onderhoud nodig hebben dan gepland, is het zinvol om na te gaan wat de oorzaak is, omdat deze oorzaken richtinggevend zijn voor het plegen van onderhoud. Voor aanvullende informatie zoek ook op onderhoudswerkzaamheden technische onderdelen.
Zie ook literatuur A16 met aanwijzingen voor intensiteit van onderhoud van IBC-systeemonderdelen.