Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Sturing bij in situ saneringen, definitie beheerplan en -programma en activiteitenschema

Beheerplan
Het beheer, de activiteiten en bijbehorende documenten kunnen worden omschreven in een beheerplan. De eerste versie van het beheerplan is onderdeel van het saneringsplan. Nadat de saneringsinstallatie is aangelegd en ingeregeld, wordt de inregelfase afgesloten met het opstellen van de definitieve versie van het beheerplan. Het definitieve beheerplan omvat vijf onderdelen: verslag inregelfase, beheerprogramma, calamiteitenplan, financieringsplan en communicatieplan.

In onderstaande figuur zijn de meest relevante onderdelen van het beheerplan in onderlinge relatie opgenomen.

Zie ook een uitgebreide checklist voor het opstellen van een beheerplan.
De concrete invulling hangt af van het gekozen saneringsprincipe, de technieken en locatiespecifieke factoren. Deze lijst kan als checklist worden gebruikt door het bevoegd gezag om een ingediend beheerplan te toetsen.

Beheerprogramma
Het beheerprogramma bestaat uit een chronologisch overzicht van activiteiten (activiteitenschema) en een specificatie van de activiteiten.

De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor het opstellen en bijhouden van het beheerprogramma.

Het beheerprogramma wordt gebaseerd op de benodigde monitoring, het fysieke saneringssysteem, vergunningscriteria (wanneer rapporteren, enzovoort) en overeengekomen overlegmomenten. De uitvoering van de activiteiten van het beheerprogramma leidt tot het doorlopen van de beheercyclus.

Het beheerprogramma wordt geconcretiseerd direct na afloop van de inregelfase. Gedurende het beheer moet het programma regelmatig worden geactualiseerd of onderhouden. Dit gebeurt tijdens stap de bijsturing.

Activiteitenschema
Het activiteitenschema is een onderdeel van het beheerprogramma van in situ maatregelen.
In dit schema staat op samenhangende wijze aangegeven welke activiteiten moeten worden uitgevoerd (doel en inhoud), wie hiervoor verantwoordelijk is (rollen), hoe deze zich verhouden tot monitoring, toetsing, evaluatie en sturing (werkwijze) en wanneer waar in het programma ze worden uitgevoerd (werkveld).
Het activiteitenschema is de concretisering van de vier stappen uit het beheerprogramma. Deze kunnen in één tabel worden opgenomen, hieronder is een voorbeeld gegeven.

Inhoud

Rollen

Werkveld (weken)

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

monitoren

peilbuizen

onttrekkingen

grondmonsters

enzovoort

toetsen

evalueren

 

sturen

 

stoppen

 

adviesbureau

aannemer

adviesbureau

 

 

adviesbureau

adviesbureau, initiatiefnemer

aannemer, adviesbureau

allen

 

X

X

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

X

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

?