Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Bouwstoffase bodemassen en slakken

Hergebruik

Voor het hergebruik van bodemassen en slakken dient de kwaliteit te worden vastgesteld en getoetst aan het Besluit bodemkwaliteit (Bbk; zie ook Beleidsblad Besluit bodemkwaliteit (grondstromen)), tenzij het onder dezelfde condities en door dezelfde eigenaar wordt toegepast. Echter, omdat in het verleden andere eisen aan dergelijke secundaire grondstoffen werden gesteld, kan dit desondanks op milieuhygiënische problemen stuiten. Ook was er in het verleden niet altijd sprake van een homogeen productieproces, waardoor er sprake was van een sterk variërende kwaliteit van de individuele partijen bodemas en slakken. Aan de andere kant is ook bekend dat de milieuhygiënische kwaliteit van slakken en assen in de loop der tijd kan verbeteren door natuurlijke processen en uitloging van de bouwstof. Daarom is het op grond van de zorgplicht uit het Bbk altijd noodzakelijk om de samenstellings- en emissiewaarden van assen en slakken vast te stellen bij hergebruik en te toetsen aan het Bbk. Hierbij gaat het vooral om historische oeverbestortingen met metaalslakken (m.n. koper- en loodslakken in de waterbouw).

Bij hergebruik van AEC-bodemas en oude staalslakken moet ook rekening worden gehouden dat vanaf 2020 de IBC-categorie komt te vervallen en dat hergebruik ter plaatse als IBC-bouwstof niet langer een optie is.

Slakken worden zowel afzonderlijk als gemengd met andere slakken of materialen (zoals menggranulaat) toegepast. Bekende mengsels zijn bijvoorbeeld hydraulische fosforslak (fosforslakken gemengd met gegranuleerde hoogovenslak) en hoogovenslakkenmengsel (verkrijgbaar met twee componenten, gebroken hoogovenstukslak en gegranuleerde hoogovenslak, of drie componenten, gebroken hoogovenstukslak, LD-staalslak en gegranuleerde hoogovenslak). De verhouding in de mengsels is per leverancier verschillend.

Zie ook