Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Boompalen en boombanden

Boompalen en boombanden

Vrijkomen

Boompalen en boombanden komen vrij bij de volgende werkzaamheden:

  • verwijdering van boompalen en boombanden;
  • vervangen kapotte of (illegaal) verwijderde boompalen en boombanden.

Preventie

Boompalen en boombanden worden doorgaans gedurende twee jaar na aanplant van een jonge boom gebruikt. Na deze twee jaren is de boom meestal dusdanig gegroeid dat steun niet meer noodzakelijk is. De boompalen kunnen dan worden verwijderd. Bij voorkeur dient gebruik gemaakt te worden van hout met een keurmerk. Houtproducten met keurmerk zijn afkomstig uit gecertificeerde bosbouw en zijn duurzaam geproduceerd (zie ook [Hout, constructiehout en houten damwand]).

In plaats van de traditionele boompaal kan een zogenaamde kniepaal worden gebruikt, die korter en verduurzaamd is. Voor kniepalen wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van ingekorte gebruikte boompalen. Er kunnen boompalen worden toegepast, die gemaakt zijn van gerecycled kunststof. Deze palen hebben bovendien een langere levensduur (ze zijn nl. slijtvaster) dan verduurzaamde houten palen. Dit maakt meermalig gebruik mogelijk.

Er zijn palen op de markt met nieuwe eigenschappen, zoals Houton®, Plato©-hout, Stellac® Wood, Thermo-hout en Twinsonhout. Het betreft hier gemodificeerd hout, zowel chemisch als thermisch.

Voor de boombanden kan gebruik gemaakt worden van oude autogordels. Boombanden hebben een lange levensduur en zullen waar mogelijk kunnen worden hergebruikt.

Onderzoek en nieuwe ontwikkelingen

Er komen palen in de markt met nieuwe eigenschappen, zoals Houton®, Plato©-hout, Stellac® Wood, Thermo-hout en Twinsonhout. Het betreft hier gemodificeerd hout, zowel chemisch als thermisch.

Zie ook: