Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Kunststofdrains

Kunststofdrains

Kunststofdrains bestaan meestal uit een kunststof kern omhuld door een goed waterdoorlatend filter. Het filter kan gemaakt zijn van polypropeen (PP), polystyreen (PS), polyester kous (nylon), kokos of geotextiel. Er zijn verschillende typen drains.

Vliesdrains bestaan uit een circa 5 mm dikke strip genaaldprikt vlies. Dit kan zowel een chemisch gebonden vezelvlies zijn als een filamentvlies met een massa van 500 – 1000 g/m2. De fabricage geschiedt in de vorm van een breed vlies dat in strips van de gewenste breedte wordt gesneden en opgewikkeld. Aangezien de stripbreedte gemakkelijk in te stellen is, kunnen deze drains in breedten van 100, 150 en 300 mm worden geleverd. Bij grotere breedten dient wel de afmeting van de inbrengglans te worden aangepast.

Samengestelde drains bestaan uit een kern, omhuld met een vlies dat als filtermantel dienst doet. De kern wordt in het algemeen gevormd door een geprofileerde synthetische strip (90 – 150 mm breed en 2,5 – 5 mm dik) die als afstandhouder van de filtermantel de verticale waterafvoer mogelijk maakt. De kern kan ook bestaan uit een geperforeerde buis (doorsnede 30 – 50 mm) of uit een samenstel van kleine rechthoekige of ronde buisjes (doorsnede circa 3 mm) die in een plat vlak tegen elkaar liggen en waarvan de buitenwanden zijn geperforeerd.

Een bijzonder type geprefabriceerde drain is de zogeheten sandwichdrain, een combinatie van een zanddrain en geotextiel. De filtermantel (doorsnede 60 mm) wordt gemaakt van kunststof en gevuld met grof zand.

Bij drainage worden onderscheiden:

  • Horizontale drainage: duurzame drainage van grotere oppervlakten om de waterstand te kunnen verlagen;
  • Verticale drainage: bedoeld om snel water af te voeren, bijvoorbeeld ter voorbereiding van bouwwerkzaamheden.

Leverancier

diverse kunststofproducenten

Leveringsvorm

Filter op rollen met een lengte van 40 tot 200 m, afhankelijk van de diameter. De diameter varieert van 50 – 200 mm

Zie ook: