Bouwstoffase zand
Zand wordt grootschalig ingezet bij een groot aantal toepassingen. Afhankelijk van de eigenschappen (met name korrelgrootteverdeling, hoekigheid en samenstelling) van het zand wordt het ingezet:
- in grondwerken: in aanvullingen, ophogingen, in de belastingspreidende laag (zandbed), drainagelagen, straatwerk (RAW 22, 23, 24);
- in de waterbouw: filterlagen, in kernen van dijken, bij oeverbeschermingen (o.a. als suppletiemateriaal) en als grondverbeteringsmateriaal;
- als toeslagmateriaal in beton, zie [Beton (incl. colloïdaalbeton)];
- als toeslagmateriaal in asfalt, zie [Asfalt(beton), teerhoudend asfalt en asfaltgranulaat].
Voor de waterbouwtoepassingen wordt mede verwezen naar door de Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen (TAW) opgestelde richtlijnen. Hieronder wordt ingegaan op zand in grondwerken.
Zie [Constructief gedrag en materiaaleigenschappen] voor de legenda bij deze figuur.
Bouwstoffenregelgeving
Onder het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) wordt zand aangemerkt als grond. Zie hiervoor de Leidraad Bodem die is opgesteld door Rijkswaterstaat en zie ook [Beleidsblad Besluit bodemkwaliteit (grondstromen)]) voor meer informatie over de Bbk.
Certificering
Voor zand voor toepassing in grondwerken zijn de volgende BRL’s beschikbaar:
BRL 9313 Zand uit dynamische wingebieden
BRL 9321 Industriezand en –grind
BRL SIKB 9335 Grond
BRL SIKB 7500Bewerking van baggerspecie (zandscheiding)
Protocol 9335-9 is bedoeld voor keuring ten behoeven van het vaststellen van de civieltechnische kwaliteit van de grond.
Risico’s en beheersmaatregelen
Er zijn geen specifieke risico’s bij gebruik van zand.