Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Grondstromen: Begrippenlijst

Beheersgebied
Gebied waarvoor geldt dat één organisatie de bodemkwaliteit beheert. De organisatie kan bijvoorbeeld een gemeente, provincie of waterschap zijn.

Bodemkwaliteitskaart
Set van kaarten die als geheel een beschrijving geven van de bodemkwaliteit in een bepaald gebied met een bijbehorend bodembeheerplan. De bodemkwaliteitskaart bestaat uit verschillende "lagen" waarbij elk van de lagen gericht is op het ruimtelijk weergeven van een bepaald kenmerk dat bepalend is voor de bodemkwaliteit. In het kader van het Besluit bodemkwaliteit worden specifieke eisen aan de bodemkwaliteitskaart gesteld die in de Richtlijn bodemkwaliteitskaarten nader zijn uitgewerkt.

Bodemkwaliteitszones
Deel van een beheersgebied waarvoor geldt dat er een eenduidige verwachting bestaat omtrent de bodemkwaliteit, waarbij zowel de verwachtingswaarde als de mate van variabiliteit bepalend zijn.

Bodemkwaliteitskaart
Een bodemkwaliteitskaart biedt inzicht in de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem van een bepaald beheersgebied. De kaarten geven voor onderscheiden zones in een gemeente, informatie over de bodemkwaliteit op vlakniveau. De bodemkwaliteitskaart wordt samen met een bodembeheersplan vastgesteld door het bevoegd gezag, om de mogelijkheden van het Besluit bodemkwaliteit te benutten. Grondverzet binnen gemeentes vindt geregeld plaats aan de hand van bodemkwaliteitskaarten. Bij veel gemeenten wordt de BKK hiernaast gebruikt voor de bouwtoets en om de terugsaneerwaarde te bepalen.

Zie het stappenplan voor het opstellen van een BKK uit de Richtlijn bodemkwaliteitskaarten.

Bodembeheerplan
In het bodembeheerplan is vastgelegd hoe met grond moet worden omgegaan en welke kwaliteitsgegevens beschikbaar moeten zijn. Daarbij gaat het om de volgende situaties:

  • de grond is afkomstig uit dezelfde zone als die waarin de ontvangende bodem is gelegen;
  • de grond is afkomstig uit een andere zone binnen hetzelfde beheersgebied;
  • de grond is afkomstig uit een ander beheersgebied;
  • de grond is afkomstig uit een gebied waarvoor geen bodemkwaliteitskaart geldt, of uit een inrichting.

Werk in het kader van het Besluit bodemkwaliteit

In het voormalige Bouwstoffenbesluit had het begrip 'werk' betrekking op 'een grondwerk, waterbouwkundig werk, wegenbouwkundig werk of een bouwwerk'. In het kader van het huidige Besluit bodemkwaliteit is het begrip 'werk' alleen nog geëigend voor de toepassing van bouwstoffen, anders dan de toepassing van grond of baggerspecie.

Grondstromenplan
Een grondstromenplan beschrijft hoe planmatig met de vrijkomende en toe te passen grond wordt omgegaan. Dit kan in het kader van een Bodembeheerplan met een BKK gedaan worden of voor de grondstromen binnen zoals infrastructurele, sanerings-, locatieontwikkelings- en of gebiedsontwikkelingsprojecten worden gedaan.

Normstelling toe te passen grond.
Bij de toepassing van grond en bagger of bij het vaststellen van de terugsaneerwaarde bij een sanering gelden kwaliteitseisen die zijn opgenomen in het Besluit bodemkwaliteit. Gemeenten dienen in het kader van het Bbk te kiezen voor generiek of gebiedsspecifiek beleid. Het bevoegd gezag Wbb, dat niet in alle situaties de gemeente is, sluit aan bij de in het generieke beleid gehanteerde Achtergrondwaarden en Maximale Waarden voor de bodemfunctieklasse wonen en industrie als terugsaneerwaarden. Als een gemeente heeft gekozen voor gebiedsspecifiek beleid wordt aanbevolen dat het bevoegd gezag Wbb voor de te hanteren terugsaneerwaarden aansluit bij de vastgestelde Lokale Maximale Waarden. Hoofdregel is dus dat de terugsaneerwaarden voor de bovengrond aansluiten bij de generieke dan wel gebiedsspecifieke waarden die op grond van het Bbk zijn vastgesteld.

Geval van ernstige bodemverontreiniging
Er is sprake van een ernstig geval van bodemverontreiniging als meer dan 25 m3 grond of 100 m3 grondwater verontreinigd is met stoffen boven de interventiewaarde. Er mag pas in de bodem worden gegraven nadat het bevoegd gezag (Wbb) heeft ingestemd met een saneringsplan.