Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Grondstromen: Bestemming grond is storten in en op stortinrichtingen

Grond mag alleen worden gestort in een stortinrichting indien het voorzien is van een ontheffing van het stortverbod, ook wel genoemd een verklaring niet-reinigbaarheid. Een “verklaring niet-reinigbaarheid voor ernstig verontreinigde grond” worden aangevraagd bij Bodem+, externe linkhttp://www.senternovem.nl/Bodemplus/verklaringen/grond/index.asp.

Indien grond wordt toegepast als afdeklaag op een stortinrichtingen is het het Besluit bodemkwaliteit van toepassing, zie toepassen grond in werken (6.2). In artikel 35 is aangegeven dat Hoofdstuk 4 van dit besluit (Grond en baggerspecie) van toepassing is op de toepassing van grond of baggerspecie als afdeklaag voor een stortplaats en voor een voormalige stortplaats.

Bestemming grond dient eerst verwerkt te worden

Partijen grond die in verband met de verontreinigingen niet direct hergebruikt kunnen worden en ook niet in aanmerking komen voor de verklaring verontreinigde grond moeten behandeld of verwerkt worden. De partij grond kan dan naar een erkende reiniger of verwerkingsinrichting worden gebracht. Op de site van Bodem+ (externe linkhttp://www.senternovem.nl/Bodemplus/bodemservice/index.asp) staat informatie over waar verontreinigde grond en baggerspecie verwerkt, gereinigd of geïmmobiliseerd kan worden.

In enkele gevallen kan het lonen om met een mobiele reinigingsinstallatie te werken. Binnen de Bodemrichtlijn is in hoofdstuk D ‘Verwerken van grond’ het onderwerp nader uitgewerkt.

Wanneer wordt grond als gevaarlijk afval beschouwt?

Grond wordt in bepaalde gevallen als gevaarlijk afval beschouwd. Daardoor zijn er andere wettelijke kaders voor transport, verwerking en storten van dit soort grond. De meest kritische parameters bij de bepaling of een partijgrond als gevaarlijk afval gekenmerkt dient te worden zijn olie (grotere ketens), benzeen en asbest.

Voor asbest geldt dat bij een overschrijding van de 100 mg/kg d.s. gewogen asbest een partij grond als gevaarlijk afval beschouwd dient te worden. Dit volgt uit het Productenbesluit asbest, artikel 2 lid b waarin staat dat het Productenbesluit asbest niet van toepassing is op “een product waaraan geen asbest opzettelijk is toegevoegd en waarvan de concentratie serpentijn asbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfibool asbest, … niet hoger is dan honderd milligram per kilogram droge stof”. In dat geval is geen sprake van een asbesthoudend product. Alle asbesthoudende producten betreffen gevaarlijk afval.

De Europese Afvalstoffenlijst (Eural) is het wettelijk kader als voor afvalstoffen. Op de website (externe linkhttp://www.senternovem.nl/bodemplus/bodemsanering/faq_eural.asp) van de Bodem+ staat informatie over de Eural ten opzichte van de bodem en grondstromen.