Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Baggeren en transporteren, aandachtspunten voor de uitvoering, troebelheidsmeting

Vertroebeling is een optische eigenschap van water om invallend licht te verstrooien en te absorberen. Het wordt veroorzaakt door de watermoleculen zelf, de in het water opgeloste bestanddelen en deeltjes van organische en niet organische oorsprong. De meting van vertroebeling berust op het meten van lichtdoorlatendheid door de waterkolom [6+8].

In de praktijk wordt vertroebeling uitgedrukt in de concentratie aan vaste bestanddelen in de waterkolom (mg/l). Het vaststellen van het gehalte aan vaste bestanddelen in een watermonster is vrij omslachtig en vergt veel tijd in tegenstelling tot de meting van de lichtdoorlatendheid die direct door aflezing kan worden bepaald en uitgedrukt wordt in vertroebelings-eenheden. Op basis van een referentiemeting worden deze meetwaarden geconverteerd naar het gehalte aan vaste bestanddelen. Bij deze conversie moet bedacht worden dat de verstrooiing van licht afhankelijk is van eigenschappen van de in het water aanwezige deeltjes (grootte, vorm, refractie-index) en van de eigenschappen van het invallende licht (golflengte).

Om deze reden is er geen sprake van een standaardconversie maar moet deze telkens worden gekalibreerd op watermonsters van de vertroebelingswolk die ter plaatse tijdens het baggeren zijn genomen. Deze kalibrering geldt zolang de omstandigheden niet veranderen zoals korrelsamenstelling, zout – zoet (getijsituatie) en de temperatuur. Indien deze omstandigheden zich wijzigen, dient de kalibrering opnieuw te worden vastgesteld. Om de gemeten vertroebeling te kunnen beoordelen, moet deze vergeleken worden met de aanwezige ‘achtergrondvertroebeling’ (getijsituatie, passerende scheepvaart, aan- en afvoer van beunbakken, sediment- transport).

De vertroebeling rondom een baggeractiviteit wordt vastgesteld met puntmetingen in de verticaal. De grid-afstand is afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden. Te denken valt aan 5 tot 10 m. Een recente ontwikkeling is dat de vertroebeling in kwalitatieve zin direct kan worden gemeten over de vrijwel volledige verticaal met een Akoestische Doppler Stroommeter [9].